habitants

TITEL: ALMA

BAND: HABITANTS

LABEL: PSYCHONAUT RECORDS

JAAR: 2024

WAARDERING: 8,5

Habitants-Alma

‘Habitants’, het geesteskind van René Rutten van The Gathering, levert een etherische reis af met hun tweede album ‘Alma’. De beklijvende zang van Anne van den Hoogen is naadloos verweven met de meesterlijke instrumentatie van Rutten, waardoor een meeslepend sonisch landschap ontstaat dat van begin tot eind boeit.

‘Alma’ (Spaans voor ‘ziel’) vertelt het verhaal van een vrouw die worstelt met de verschillende aspecten van haar wezen, die balanceerd tussen kwetsbaarheid en kracht. Deze dynamiek is speels weerspiegeld in talrijke zanglagen en gitaarklanken.
Tegelijkertijd legt ze openhartig haar innerlijke worstelingen bloot.

Nummers als “Youth” en “Future You” demonstreren het vermogen van de band om atmosferische soundscapes te combineren met voortstuwende ritmes, waardoor luisteraars worden uitgenodigd om zichzelf te verliezen in de muziek. Het kenmerkende gitaarwerk van Rutten komt naar voren en schildert levendige sonische landschappen die het publiek naar een ander rijk vervoeren. “Codfishing” biedt een meer introspectief moment, met zijn delicate melodieën en aangrijpende teksten. De emotionele uitvoering van Van den Hoogen voegt diepte en kwetsbaarheid toe aan het nummer, waardoor het een opvallend moment op het album wordt. Het titelnummer, ‘Alma’, vormt het middelpunt van het album, met zijn dynamische verschuivingen en suggestieve verhalen. Ruttens sfeervolle arrangementen bouwen spanning en ontspanning in gelijke mate op en laten een blijvende indruk achter op de luisteraar.

Conclusie:

Over het geheel genomen is ‘Alma’ een bewijs van de artistieke groei en sonische bekwaamheid van Habitants. Met zijn betoverende melodieën en tot nadenken stemmende teksten verstevigt het album de plaats van de band in het triprockgenre en laat het luisteraars reikhalzend uitkijken naar wat ze hierna gaan creëren.

Ik vind Alma een plaat waarnaar ik nog vaak, heel vaak naar zal luisteren. Ogen dicht en me laten meeslepen on zoals eerder gezegd de sonische landschappen. Tot rust komen.

Ik ben erg benieuwd of ze dit live ook zo over kunnen brengen. Het antwoord zal ik morgen krijgen tijdens de albumpresentatie in de Merleyn in Nijmegen.

Geschreven door: Martijn Lieffers

Website: http://habitantsmusic.com
Facebook: http://facebook.com/habitantsmusic
Instagram: http://instagram.com/habitants_band

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *