TITEL: FIRESTAR

BAND: IRON SAVIOR

JAAR: 2023

LABEL: AFM RECORDS

WAARDERING: 8

Iron-Savior

Hamburg kun je zien als de power metal hoofdstad van Duitsland. Met bands als Helloween, Gamma Ray en Running Wild is deze hanzestad min of meer de hofleverancier van de German Power Metal. En dus ook Iron Savior.
In 1996 werd door Piet Sielck en Kai Hansen Iron Savior opgericht. Hansen had indertijd Gamma Ray als zijn main band en hierdoor werd Iron Savior als side project van hem beschouwd. De heren hadden samen de band Gentry waarna Kai naar Helloween overstapte.

Sielck maakte naam als producer en geluidstechnicus voor onder andere Blind Guardian, Gamma Ray en Grave Digger.
Nadat Hansen in 2001 de band verliet vond Sielck met bassist Jan-Sören Eckert, gitarist Joachim Küstner en drummer Patrick Klose zijn vaste bandleden. Ondanks de kwaliteit werd Iron Savior nooit tot de top van de duitse scene gezien. Firestar is kwalitatief een hoogstaand album, maar er wordt niet buiten de lintjes gekleurd. Na een bombastisch intro knalt het snelle Curse Of The Machinery fel uit de startblokken. Hier wordt direct de toon gezet voor dit album.

Het album

Het geheel klinkt zeer geinspireerd en vol energie en er zijn veel snelle uptempo tracks met heerlijk ruige riffs en ongelooflijk snelle bassdrums. Luister maar eens naar het titelnummer, Mask, Cloak And Sword en Rising From Ashes. Wat een tempo’s!
De zang van Piet komt zeer begeesterd over. Zijn stemgeluid komt soms erg in de buurt van Hansi Kürsch en ook de koortjes doen aan Blind Guardian denken. Vooral in een metal hymne als In The Realm Of Heavy Metal en het melodieuze uptempo nummer Together As One is dit goed te horen. In de koortjes doet dochter Frida Sielck en haar vriend Matheo Lück mee.

Tekstueel zijn er veel fantasy onderwerpen en wordt het van de band bekende Atlantis thema vaak gebruikt. Across The Wastelands is geïnspireerd op Stephen King’s The Dark Tower. In het melodieuze Through The Fires Of Hell brengt Sielck een ode aan zijn vrouw.

Je hoort ook ondersteuning van keyboards en orchestratie, maar dit blijft vaak ver op de achtergrond. Zoals in het melodieuze hardrock nummer Nothing Is Forever. Het album wordt afgesloten met de Judas Priest cover Heading Out To The Highway, die dicht bij het origineel blijft.
Verwacht geen vernieuwende muziek, maar echte German Power Metal van de hoogste soort. Toch knap dat Iron Savior nog steeds zo geïnspireerd klinkt. Zeker als je bedenkt dat Sielck dit album nu uitbrengt tussen zijn tweede sessie van chemotherapie. Het is te hopen dat het snel beter met hem gaat en dat Iron Savior eindelijk de erkenning krijgt die ze al jaren verdient.

Geschreven door Theo Thijssen

Website: Home (iron-savior.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *