TITEL: BLOODLINES

BAND: PYRAMAZE

JAAR: 2023

LABEL: AFM RECORDS

WAARDERING: 8,5

Pyramaze - Bloodlines

Is deze Deens/Noors en Amerikaanse formatie PYRAMAZE een best kept secret? Daar lijkt het wel op, want ondanks de kwaliteit van deze progressieve power metal formatie heeft de grote doorbraak nooit plaats gevonden. Naam werd gemaakt doordat Ripper Owens in het verleden deel uitmaakte van de band en ook zijn opvolger Urban Breed (oa Bloodbound, Serious Black en Tad Morose) was geen onbekende.
Vanaf het toetreden van goudkeeltje Terje Harøy heeft de band rondom toetsenist Jonah Weingarten en gitarist Jacob Hansen een stabiele bezetting gevonden. Op Bloodlines heeft echter een downsize naar een kwartet plaatsgevonden. Hansen is naast bassist nu ook de enige gitarist geworden, daar Toke Skjønnemand niet meer gemotiveerd was en gestopt is.

Zodoende klinkt Bloodlines nog toegankelijker dan voorgangers daar de rol van toetsen nog groter is geworden.
Zo opent en eindigt het album met een bombastisch instrumentaaltje, waarbij een flinke orkestratie is te horen. Ook in songs als Broken Arrow, Even If You’re Gone en Stop The Bleeding komt dit duidelijk naar voren. Tevens zijn er ook duidelijke AOR en symponische invloeden te horen.
Opvallend is het gebrek aan solo’s. De enkele die je hoort zijn afkomstig van gasten. Zo speelt Tim Kanoa Hansen op The Midnight Sun enkele solo’s. Hij is trouwens de zoon van Kai Hansen (Helloween en Gamma Ray). Op het progressieve The Mystery hoor je nog solo’s van Andrew Kingsley (Unleash The Archers) en Olof Mörck (Amaranthe). Dat er voor de rest bijna geen solo’s op dit album staan valt niet op en je mist ze ook niet.

Weingarten en Hansen hebben vooral compacte, toegankelijke songs geschreven met sterke refreinen en herkenbare melodielijnen. Zodoende komt de krachtige en heldere stem Terje Harøy goed tot zijn recht. Opvallend is dat Anubis Gate zanger Henrik Fevre veel zanglijnen heeft geschreven. Absoluut hoogtepunt is het gevoelige duet in de ballade Alliance. Harøy zingt hier samen met Ad Infinitum/The Dark Side Of The Moon zangeres Melissa Bonny.

Uiteraard heeft Jacob Hansen Bloodlines van een uitstekende, krachtige en moderne sound voorzien. Hij wordt voor al zijn werk als producer zeer geroemd en weet ook zijn eigen band erg goed te laten klinken. Hopelijk weet Pyramaze nu iets meer te worden dan een best kept secret. Nu wordt het beste album sinds Immortal afgeleverd.

Geschreven door Theo Thijssen

PARAMYZE Website: Pyramaze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *