TITEL: SUNGAZER

BAND: SKULL & CROSSBONES

JAAR: 2023

LABEL: MASSACRE RECORDS

WAARDERING: 7,5

Skull-Crossbones-Album-Cover-Stargazer

Skull & Crossbones, een piratenband, is ontstaan toen 4 leden het Duitse Stormwitch verlieten. Het duurde tot 2022 tot ze een geschikte zanger in Tobi Hübner (o.a. Forensick) vonden. Hij bleek een schot in de roos, want zijn power stem paste perfect bij de old school heavy metal van deze band uit Baden-Württemberg.

Op het debuut Sungazer hoor je dat de heren muzikaal niet ver van hun oude band afzitten. Denk daarbij ook aan bands als Judas Priest, Running Wild, Accept en Primal Fear. Het geheel heeft een zeer melodieus sausje met toegankelijke melodielijnen.  In de openingstrack Midnight Fyre komt dit goed naar voren en zijn enkele mooie twin-gitaarstukken van de gitaristen Volker Schmietow en Tobi Kipp te horen. De heren leveren echt prima solo’s af.

Het titelnummer opent met een ijzersterke powerriff en in dit uptempo nummer laat Hübner met zijn hoge uithalen en mooie zanglijnen dat hij de ster van deze band is. Zijn krachtige stem komt goed tot zijn recht in het afwisselende en goed opgebouwde The Invisible Man, het krachtige Nature’s Legacy en het dreigende Inner Self.

Hoogtepunt is het rustige Live Your Dreams, dat met zijn prachtige melodielijnen herinneringen aan een band als Triumph oproept. Hoe gevoelig Hübner hier zingt levert gewoon kippenvel op. Een ander nummer dat opvallend is Tyrant’s Rule dat mooi rustig opent en hierdoor aan Dio doet denken. Het headbangnummer The Drowned met sterke power drums en het afsluitende The Traveller, dat een buitenechtelijk kind van Priest’s You Got Another Coming en Accept is, zijn noemenswaardig.

Skull & Crossbones zit muzikaal goed in elkaar, maar nergens moeilijk doet en het geheel eenvoudig houdt. Het album kent een goede heldere productie van Marc Ayerle, die de heren ook nog kennen van hun Stormwitch periode. Persoonlijk vindt ik hun piratenimage en bandnaam afbreuk doen aan de kwaliteit die de band bezit. Een andere uitstraling zou de band meer in de spotlights kunnen zetten.

Geschreven door Theo Thijssen

Website: Skull and Crossbones 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *