TITEL: RATTLE THE CAGE

BAND: THE RODS

JAAR: 2024

LABEL: MASSACRE RECORDS

WAARDERING: 8

The Rods - Rattle The Cage

Samen met neef Ronnie James Dio zat David Feinstein in Elf en nadat Dio ingelijfd werd door Blackmore voor Rainbow, startte David samen met drummer Carl Canedy en bassist Joey DeMaio het Dave Feinstein project. In 1980 begon DeMaio echter Manowar en de overige twee begonnen vervolgens met The Rods. Je kan ze zien als een van de grondleggers van de US metal en levert vooral met albums als The Rods, Wild Dogs en In the Raw enkele klassieke albums voor dit genre af.

Vanaf 2010 is de band weer actief en brengt nu sinds hun herstart inmiddels alweer hun 4de studioalbum. Was het vorige Brotherhood of Metal wat wisselvallig en stond het bol van Manowar cliche’s, komt men veel sterker voor de dag. Muzikaal is er echter niet heel veranderd, want nog steeds wordt er simpele recht toe recht aan heavy metal gebracht en zijn The Rods dus weinig vernieuwend.

Of het nu is door te toevoeging van de nieuwe bassist Freddy Villano of het gebruik van toetsen het geheel klinkt frisser en veel geïnspireerder. Opener Now and Forever kenmerkt zich door lichte Rainbow en Uriah Heep invloeden met wat toetsen horen door technicus Lonnie Park.

De songs zijn op zich vrij eenvoudig, maar zeer effect gehouden. Tracks zoals het snelle Metal Highways, het aan Y&T denkende Hell or High Water of titelnummer dat een Priest riff herbergt blijven dagen in je hoofd zitten. Persoonlijke hoogtepunten zijn het trage Dio nummer Cry Out Loud, de snelle headbanger Hearts of Steel en het al eerder genoemde Now and Forever.

Met Rattle The Cage leveren The Rods een prima en oerdegelijk old heavy metal af en dat is best knap van deze 76 jarige Feinstein.

Geschreven door Theo Thijssen

Website: The Rods Official

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *