THORIUM – EXTRAORDINARY JOURNEYS PT. 1

0

TITEL: EXTRAORDINARY JOURNEYS PT. 1

BAND: THORIUM

JAAR: 2023

LABEL: FREYA RECORDS

WAARDERING: 9

Thorium

Thorium is mijn favoriete melodieuze heavy metal formatie van de Benelux. Met elk optreden en elk album lijkt deze Belgisch/Nederlandse band zich te verbeteren. Extraordinary Journeys Pt. I ligt dan ook in deze cyclus en zodoende leveren de heren met hun derde album hun beste af.
Na een korte intro schiet Age Of Adventure vertrouwd uit de startblokken. Het is een typisch Thorium midtempo hardrock nummer met veel gevoel voor melodie. Wat direct opvalt is de uitstekende productie die zeer vol, krachtig, helder en volwassen klinkt. Verantwoordelijk voor de mix is DGM gitarist Simone Mularoni.

Het vlotte Across The Nations heeft naast een sterke riff veel afwisseling en is uitstekend opgebouwd. In het rustige middenstuk laat David Marcelis horen dat hij vocaal erg gegroeid is. Het progressieve power metal nummer Nightfall is een zwaar, trage song met een catchy melodie en sterke zanglijn.

De eerste single

De eerste single was het snelle Bushido! met een goede speed metal riff. De gitaren in dit nummer hebben een zeer ruimtelijk stereo geluid en de solo’s van Dario Frodo en Tom Tas eindigen in een mooie twin. In Thorium laat David zich via sterke melodielijnen weer van zijn beste kant horen. Prachtig zijn de aan Helloïse herinnerende koortjes.

Verder

Na het gothische instrumentale Morituri Te Salutant volgt het bombastische strijdlied Gladiator. Je hoort hier naast gotische koren ook felle riffs en een heerlijke shred solo. Marcelis voelt zich bij dit nummer als een vis in het water en laat enkele zeer hoge uithalen horen. In het rustige middenstuk zitten nog wat folk gitaren en doet de melodieuze solo aan Gary Moore denken. To Sleep Neath Mountainous Waves is een progressief thrashnummer vol afwisseling. Naast de riffs die aan Jon Schaffer doen denken zit er een heerlijk stuwende bas van Stripe in dit nummer. In het melodieuze middenstuk zingt Marcelis wederom fabuleus en zit er een prachtige galm op zijn stem. Wat hij tegenwoordig echt in zijn mars heeft laat ie in de afsluitende semi ballad Echoes Of Lost Souls horen. Met een Geoff Tate timbre brengt hij dit mooi slepende nummer tot ware hoogte. Ook de gevoelige, rustige solo’s zijn echt fraai.

Eindoordeel

Thorium laat op Extraordinary Journeys Pt. I zijn ware klasse horen en wordt vol overtuiging en veel muzikale klasse gebracht. Dit album gaat hoog in mijn jaarlijst prijken.

Geschreven door Theo Thijssen

THORIUM Website: Thorium Official Website (thoriumband.com)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *