HABITANTS – MERLEYN – NIJMEGEN 18-04-2024

1
Habitants

RELEASE PARTY VAN HET TWEEDE ALBUM “ALMA” IN MERLEYN NIJMEGEN

EEN FEEST VOOR VRIENDEN, BEKENDEN EN MUZIEKLIEFHEBBERS

Op 18 april presenteerde de Nijmeegse band Habitants haar nieuwe album ‘Alma’ in Merleyn. Het werd een feestje voor vrienden, bekenden en muziekliefhebbers. Na de oprichting in 2015 bracht Habitants in 2018 het eerste album ‘One Self’ uit, dat goed werd ontvangen en smaakte naar meer. Dat meer wordt vanavond in Merleyn ruimschoots voorgeschoteld.

Poppodium Merleyn is klein en compact en leent zich uitstekend voor een goed contact met het publiek. Dat contact is er dan ook: frontvrouw Anne van den Hoogen onderbreekt een paar keer de flow van het optreden voor een praatje met het publiek, om te laten weten hoe blij ze is dat iedereen er is.

Alma

Alma, Spaans voor ‘ziel’, is een personage dat in negen delen haar verhaal vertelt over hoe zij zich probeert staande te houden in een gefragmenteerde wereld. Zij worstelt met haar innerlijke aspecten en haar strijd vormt de rode draad die de songs op het album verbindt.

Tijdens het optreden worden niet alleen nummers gespeeld van ‘Alma’ maar ook van eersteling ‘One Self’, die zo te horen niets aan actualiteit hebben ingeboet. Naadloos passen ze in de show waarin gaandeweg een melancholisch-mysterieuze en dromerige soundscape wordt opgebouwd.

Het is lastig een stempel te drukken op de stijl van de muziek. Elementen uit triphop, shoegaze, dark wave en symfonische rock smelten samen tot een eigen sound. Die elementen komen niet uit de lucht vallen want Habitants is opgericht door gitarist René Rutten van The Gathering. Zangeres Anne van den Hoogen, ook bekend van de indiefolkband Rosemary & Garlic, zorgt met haar prachtige etherische stemgeluid voor een mysterieuze sfeer, ondersteund door de soms tribal klinkende drums van Jerôme Miedendorp de Bie. De band wordt verder gecompleteerd door Gema Perèz, de vrouw van René, op toetsen en gitaar en Mirte Heutmekers op bas.

Vriendschap en vertrouwen

Tussen de nummers door vertelt Anne dat Alma niet letterlijk het verhaal is van de band, maar dat de band wel met haar is meegegroeid in zaken als vriendschap, vertrouwen en je openstellen voor elkaar. Als symbolisch gebaar wordt daarom het eerste album uitgereikt aan Gema, volgens Anna de verbindende teamcaptain van de band. Gema is duidelijk overdonderd, en na een kort emotioneel dankwoordje gaat de show weer door.

Na het prachtige nummer ‘The waiting room’ verlaat de band zogenaamd het podium. Merleyn is zo klein dat een band niet ‘af’ kan gaan, dus moeten zij doen alsof zij weer terugkomen voor een encore.

Na drie nummers is het echt voorbij en is het tijd om na te praten en een bezoekje te brengen aan de merch tafel waar de vooraf gesigneerde exemplaren van Alma grif over de toonbank gaan.

Geschreven door: Heyta Melssen
Concertfotografie door: Irja Lacet en Martijn Lieffers

Het concert:

Habitants

Album release Alma

Donderdag 18 april 2024
Merleyn, Nijmegen

Habitants bestaat uit:

René Rutten, gitaar
Anne van den Hoogen, zang en gitaar
Gema Perèz, toetsen en gitaar
Mirte Heutmekers, bas
Jerôme Miedendorp de Bie, drums

Setlist:

Bury the earth
Cod fishing
Morgen
Winter
If I knew
Meraki
Highways
Runners
Alma
The waiting room

Magnolia
Soul traveller
Youth

Lees ook de album review op: HABITANTS – ALMA – (rockezine.nl)

HABITANTS | OFFICIAL WEBSITE (habitantsmusic.com)

1 gedachte over “HABITANTS – MERLEYN – NIJMEGEN 18-04-2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *