SCREAMER EN HAUNT – LITTLE DEVIL – TILBURG

0
Rockezine, jouw ezine over rockmuziek

EEN CONCERTREVIEW VAN SCREAMER EN HAUNT IN LITTLE DEVIL TILBURG OP 03-03-2024

D’n Devil in Tilburg is een van mijn favoriete underground cafés in Nederland. Al jaren komen hier vele zowel jonge als oude legendarische underground metal bands en met name de concerten die georganiseerd worden door Mario’s Metal Mania vallen in die categorie.

Het optreden van Haunt en Screamer valt niet onder de noemer MMM concerts, maar is door Little Devil zelf gedaan. Of het hieraan ligt of aan de vele concurrentie deze week van andere concerten maar de opkomst deze zondag valt tegen.

Haunt

Als het Amerikaanse Haunt het podium betreed blijkt dat er zo’n kleine 40 aanwezigen te zijn.

Persoonlijk ken ik Haunt al jaren, maar dit is live mijn eerste kennismaking te zijn. Het blijkt dat ze een sympathieke uitstraling hebben en dat komt vooral door de vlotte babbelaar Trevor Church. Bij het openingsnummer Steel Mountains is komt warme stem duidelijk naar voren, maar is zijn gitaar en de van collega Andy Lei bijna niet te horen. Na wat opmerkingen vanuit het publiek wordt dit door de geluidsman onder het navolgende It’s in My Hands hersteld.
Maar dan blijkt op het podium dat Trevor zichzelf niet goed kan horen en legt hij het optreden even stil. Na wat overleg met de geluidsman is ook het podium geluid goed en verloopt het optreden hierna vlekkeloos.
Church blijkt een anti overheids man te zijn en legt uit dat ie voor een flink bedrag was aangeklaagd, maar dit door middel van een rechtszaak is teruggedraaid. Haunt is een mengeling van Iron Maiden, Saxon en vooral Thin Lizzy. Zodoende doen ze ook wel aan ons eigen VanderBuyst denken, maar dan wel met 2 gitaristen want beide heren duelleren vaak samen. De nadruk van hun 1 uur durende set ligt vooral bij hun debuut Burst into Flame en het album Mind Freeze. Van beide worden 3 nummers gebracht, waarbij vooral Hearts On Fire, Fight or Flight en Frozen in Time opvallen. Verder komt vooral Windows of Your Heart live goed over en dan met name door de goed inspeelde ritme sectie bassist Sammy Harman en drummer Andres Saldate.
Ook het onlangs verschenen album Dreamers wordt nog gepromoot door middel van 2 nummers. De set wordt enthousiast afgesloten met In Our Dreams, waarbij het publiek nog wordt uitgenodigd om mee te zingen. Deze eerste live kennismaking met Haunt was een positieve en wat mij betreft mogen ze vaker naar Europa komen.

Screamer

Het Zweedse Screamer laat hierna een zeer ingespeelde en strakke indruk achter. Natuurlijk komt dit doordat zij veel actiever en regelmatig op festivals te zien zijn. Hun melodieuze heavy metal is vooral geschoeid op klassieke bands zoals Iron Maiden en Judas Priest, waarbij Dejan Rosic veelvuldig in twin gitaarwerk wordt ondersteund door ‘nieuweling’ Jonathan Mortensen.

Live presenteert men zich met witte hesjes waardoor ze als een geheel willen overkomen. Neem daarbij de Accept moves en je krijg toch een wat ‘gemaakte’ indruk. Gelukkig wordt het,  naar mate het optreden vordert, wat losser, waardoor de spontaniteit wat meer toeneemt.

Zanger Andreas Wikström blijkt live over een power strot te beschikken en weet songs als Adrenaline Distractions en Demon Rider sterk te zingen. Van het laatste prijsalbum Kingmaker worden maar liefst 7 tracks gebracht en van de voorganger Highway of Heroes ook nog 5. Vooral beide titelnummers zijn ijzersterk, maar ook The Traveler, Rise Above en het melodieuze Fall of a Common Man komen live sterk over. Bandleider en drummer Henrik Petersson geeft Screamer live een geweldige drive mee en mept het geheel zeer gedegen energiek aan elkaar. Het optreden van een dik uur wordt afgesloten met het snelle Out of the Dark en het oudje Rock Bottom (nee, geen cover van KISS of UFO). Screamer presenteert zich als een sterke en nog steeds veelbelovende band en laat zien dat heavy metal nog steeds levend is. Blijft jammer van de magere opkomst deze avond, maar mooi is dat iedereen met een big smile naar huis toe ging en dat geeft toch een fijn gevoel.

Geschreven door Theo Thijssen
Foto’s door Theo Thijssen

Screamer Haunt online:

Screamer: Facebook

Haunt: Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *