INDIE-SHOEGAZE-NOISE BAND LAURA PALMER BRENGT ‘EXPLODING HEAD SYNDROME’ UIT

0

12 JAAR NA OPRICHTING BRENGT INDIE-SHOEGAZE-NOISE BAND LAURA PALMER (NL) DEBUUTALBUM ‘EXPLODING HEAD SYNDROME’ UIT

ALBUM RELEASE DATUM: VRIJDAG 1 MAART 2024; NIEUWE SINGLE-VIDEO ‘DRIVE’ NU UIT

-ZONDAG 18 FEBRUARI ALBUM RELEASE SHOW  IN PAARD DEN HAAG (FT. NEW YORKSE NO WAVE-LEGENDE LIVE SKULL)-

Twaalf jaar na oprichting acht de Haagse indie shoegaze-noise band Laura Palmer de Zeitgeist rijp om zijn debuutalbum eeuwigheid te gunnen. Op vrijdag 1 maart 2024 verschijnt deze zeven tracks rijke trip met als titel ‘Exploding Head Syndrome’ digitaal en op vinyl. De gloednieuwe single en video ‘Drive’ gaat het album vandaag vooraf (zie hieronder).

Twee weken vóór de release vindt het doopfeest van dit goed gerijpte en eigenzinnige debuutalbum plaats. Op zondag 18 februari vanaf 19.15 uur in Paard Den Haag, featuring de legendarische No Wave-band Live Skull uit New York (begin jaren ’80 opgericht), die net als hun kameraden van Sonic Youth en Swans uit Manhattan geïnspireerd werden door de nihilistische geluiden en chaos van No New York, alsmede door de dissonante muren van Glenn Branca en Rhys Chatham.

LAURA PALMER 2012-HEDEN

Rob Huurman – gitaar
Rob Kanters – zang & gitaar (Alkaloid, Mr. Barbar)
Remco Cornelissen -slagwerk (ex-Incense, ex-Drive By Wire)

Overleden in 1990; als een feniks herrezen in 2012. Laura Palmer (inderdaad: vernoemd naar die onweerstaanbare protagoniste die David Lynch‘ iconische TV-serie ‘Twin Peaks‘ uit 1990 opsierde) is een initiatief van oprichter Rob Huurman die destijds new wave- en shoegaze-invloeden omlijstte in catchy liedjes. Het afgelopen decennium bracht de band een aantal singles en EP’s uit; onderging bezettingswisselingen; en trad op (o.a. Global Battle of the Bands, Popronde 2017, als support van het Vlaamse Vive la Fête, HINK Festival 2023 [3voor12: “Bij het nummer ‘Ants’ gaan naar het eind toe alle gitaren vol op reverb. Een dreunende soundscape in Vatican Shadow-stijl: post-punk meets noise, techno en analog electronics. Mooie afsluiter van deze strakke, levendige show.“]).

Hedendaagse sound

Maar bovenal bleken de afgelopen twaalf jaar (bezien in retrospectie, that is) noodzakelijk te zijn geweest voor de ontwikkeling en definitieve bepaling van hun hedendaagse sound: van experimentele new wave en drumcomputers naar ietwat gruizige shoegaze-noise-drone. Of, zoals de band het zelf prefereert te duiden: “Laura Palmer is een illuster vierkoppig gezelschap dat shoegaze omarmt met een snuifje aan moderne experimenten – balancerend op schurende melodieën, zwevende drones en dromerige soundscapes. Het resultaat is een smeltende, dystopische soundtrack, vervreemdend door de chaos denderend. Al blijft die primaire invloed van new wave nog immer hoorbaar…

Van 2020 tot nu

In 2020 nam de band in de Eindhovense Super-Nova studio eindelijk zijn debuutalbum op onder leiding van studio-eigenaar Bob de Wit, bekend van zijn werk met onder meer MudhoneyWhite HillsA Place To Bury Strangers en Radar Men From The Moon. Het eindresultaat is zoals vermeld zeven soundscapes/tracks, verzameld onder de treffende albumtitel ‘Exploding Head Syndrome’ – een aandoening waarbij mensen tijdens het inslapen wakker schrikken omdat ze een knal/explosie in hun hoofd gehoord hebben, al dan niet in combinatie met lichtflitsen voor de ogen (naar analogie van Laura Palmer’s zowel onstuimige als hypnotiserende muziek).

Het album

Drie albumtracks zijn reeds eerder uitgebracht, te weten ‘State Of Mind’, ‘Rise/Fall’ en ‘Unknown Voice’ (over laatstgenoemde song schreef 3voor12: “De inspiratie uit bands als My Bloody Valentine en diverse post-rock formaties is sterk aanwezig. Toch weten de heren er een eigen smoelwerk aan te geven door niet te vervallen in een clichématige opbouw, waardoor je niet zeker weet wanneer de echte knaller gaat komen.“).

Laura Palmers meest recente muzikale wapenfeit is haar interpretatie van de gabber track ‘Hardcore’ van het eveneens Haagse OKSJON!, die in het kader van ‘The Hague Songbook Exchange’ vorige maand werd uitgebracht (georganiseerd door platenlabel Antilounge waarbij Haagse artiesten aan elkaar worden gekoppeld en een nummer van elkaar moeten spelen). In deze track heeft Laura Palmer zich laten inspireren door bands als The Dandy Warhols en Gilla Band en geeft een inkijk in de richting waar Laura Palmer zich op dit moment begeeft.

ONLINE
Website – https://www.laurapalmer.nl/
Instagram – https://www.instagram.com/laura_palmer_band/
Facebook – https://www.facebook.com/laurapalmer.the.band
YouTube – https://www.youtube.com/@Fac070
Spotify

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *