SKROETBALG DROPT EERSTE SINGLE ‘KORTSTE END’

0
Skroetbalg

DRENTSE PUNKROCKBAND SKROETBALG DROPT EERSTE SINGLE ‘KORTSTE END’ VAN DEBUUTALBUM ‘GEEN TOEVAL’

DEBUUTALBUM ‘GEEN TOEVAL’ VERSCHIJNT NAJAAR 2024 OP SUBURBAN RECORDS

B-KANTJE ‘LAST VAN DE BEK’  IS COVER VAN MINOR THREAT’S ‘STRAIGHT EDGE’ UIT 1984

2DE EDITIE EIGEN ‘SKROETFEST’ OP ZATERDAG 13 APRIL IN EM2 TE GRONINGEN

De Drents(talig)e punkrockformatie Skroetbalg brengt vandaag de eerste single en video ‘Kortste End‘ uit van debuutalbum ‘Geen Toeval’, dat in het najaar van 2024 via Suburban Records zal verschijnen. Onlangs tekende Skroetbalg een deal bij dat Nederlandse platenlabel, dat onder meer ook (inter)nationale grootheden als Bad Nerves (UK), Sloper (NL), Peter Pan Speedrock (NL), DeWolff (NL), Tusky (NL) en The Sore Losers (BE) huisvest. Vanaf nu is de toerbus weer bijna elk weekend de tweede huiskamer van de Balgen.

Dit weekend geven ze twee shows in Duitsland: vandaag in de Wild at Heart in Berlijn en morgen in “city of Satan” Hamburg. Volgende week zaterdag (13 april) is het “vol erop” tijdens de tweede editie van Skroetbalgs eigen DIY-festival ‘Skroetfest‘ in Groningen. Daarna volgen club- en festivalshows, en in het najaar trekt het Skroetcircus eropuit voor de ‘Kroegentocht 2024’. Met deze zegetocht bedankt Skroetbalg alle kroegen die enkele jaren geleden de toen nog nieuwe band lieten optreden voor een handvol zatlellen (tegen betaling van een paar kratjes fatsoenlijk bier en hete frikandellen).

Luisterlink: https://promo.theorchard.com/fT7iAzCZEeZFfhkTaCld

Frontman Sander Broersma: “Omdat we meteen flink indruk willen maken op ons nieuwe platenlabel Suburban Records knallen we er een single uit die fungeert als een heuse sloopkogel: ‘Kortste End’. Dit nummer is onze twee minuten en zesenveertig seconden durende expliciete mening over hypocrieten, backstabbers en ander waardeloos volk. Tijdens deze tirade geven we muzikaal een vette knipoog naar misschien wel het beste nummer van misschien wel Skroetbalg’s favorietste band (waarvan de eerste twee letters ‘AC‘ zijn en de laatste twee ‘DC‘). Ik durf te beweren dat we met deze openingstrack de algehele sfeer van ons aankomende debuutalbum uitstekend weergeven.”

B-kant

Ook de B-kant van ‘Kortste End’ is een bijzondere: een furieuze cover van Minor Threat’s klassieker ‘Straight Edge‘ uit 1984. Sander: “Een auditieve fragmentatiebom van 52 seconden als een hommage aan een tandartsbezoek laat op de avond. Het beschrijft de doodsangst voor de ingreep én voor de rekening achteraf. Herkenbaar voor iedereen.” Dat Skroetbalg – niet vies van een biertje op zijn tijd – uitgerekend dit nummer van uitgerekend deze Amerikaanse hardcore punkband covert is wellicht een tikkie ironisch? Sander (houdt zijn gezicht in de plooi): “De legendarische Minor Threat-frontman Ian McKaye gaat akkoord met onze cover ‘Last van de Bek’. Da’s natuurlijk tamelijk briljant en daar zijn we terecht trots op.”

2DE EDITIE EIGEN DIY-FESTIVAL ‘SKROETFEST’ OP ZATERDAG 13 APRIL IN GRONINGEN

Skroetfest is Skroetbalgs eigen undergroundfestival dat georganiseerd wordt naar voorbeeld van gelijksoortige evenementen zoals SpeedfestScumBashHelldorado en het Belgische Sjock. Tijdens de nagenoeg uitverkochte eerste editie in april van vorig jaar stonden o.a. The Spades69 Charger en Dikke Dennis & de Røckers op het affiche.

De komende editie vindt plaats op zaterdag 13 april 2024 van 15.30-00.30 uur in de EM2 te Groningen. Onder meer Fleddy Melculy (BE), Dead Elvis & His One Man Grave (Memphis USA), Lucifer Star Machine (D) en – uiteraard – Skroetbalg staan op het affiche. Tickets kosten slechts €33,33 en zijn te koop via de website.

SKROETBALG LIVE 2024 EN 2025

05-04-24 Wild at Heart – Berlijn
06-04-24 Sankt Pauli Fanshop – Hamburg
13-04-24 Skroetfest – Groningen
26-04-24 Down with the King – Hoogeveen
11-05-24 Hrieps – Grijpskerke
01-06-24 Puddingpop – Leusden
01-06-24 Nobel – Leiden
16-06-24 HoutRocks fest – Alkmaar
05-07-24 Pitfest – Erica  –
27-07-24 Slokop – Landhorst N.B.
01-08-24 Dicky Woodstock – Steenwijkerwold
10-08-24 Trekkeslep – Hooghalen
22-11-24 Corneel – Lelystad
23-11-24 De Buze – Steenwijk
06-12-24 Vera – Groningen
02-01-25 Luxor live – Arnhem
18-01-25 CPunt – Hoofddorp

SKROETBALG KROEGENTOCHT 2024

06-09-24 Clouso – Meppel
07-09-24 Little Devil – Tilburg
14-09-24 The Jack – Eindhoven
20-09-24 The Jacks – Zwolle
27-09-24 De Babbel – Wolvega
28-09-24 Skiff – Hilversum

SKROETBALG

Sander Broersma – zang en gitaar
Roberto Timmer – gitaar
Ronald Reinders – bas
Rutger Beuving – drums

Skroetbalg (Drents voor ‘opschepper’ of ‘grootbek’) is naar eigen zeggen “een Nedersaksisch biercommando” dat met veel bravoure punkrock-‘n’-roll speelt. De band ontstond uit pure verveling tijdens de eerste corona lockdown in 2020 en bracht vervolgens in januari 2021 zijn eerste demotape uit. Inmiddels zijn de Balgen alweer twaalf releases, 600K streams en underground hits als ‘Bakkie de Man’, ‘Ponypark’, ‘Oen Moe’, ‘Stompen In De Kroeg’, ‘Koning van de N34’, ‘Hol Oen Bek’ en ‘Dommer Dan Bang’ verder, deden ze zo’n 80 shows in binnen- en buitenland als support voor onder meer HeideroosjesSupersuckers en Fleddy Melculy en speelden op festivals als o.a. Zwarte CrossSjock en Helldorado.

Skroetbalg bezingt branievol in Drents-Nedersaksische grootspraak (en met vooral veel zelfspot en humor) zaken die het leven volgens de bandleden de moeite waard maken: bier, auto’s, Methanol, kroeggevechten, Ponypark Slagharen, andermans moeders en natuurlijk hun geliefde provincie. Hun Motörpunkrock-‘n’-roll houdt het midden tussen Gang GreenAC/DCTurbonegroMisfitsRamonesThe QueersNormaalMC5Motörhead en Peter Pan Speedrock; en knipoogt respect- en liefdevol naar oude en recente rockhelden.

SUBURBAN RECORDS

Independent platenlabel Suburban Records werd in 1999 opgericht als rock-‘n-roll huislabel van Suburban Marketing & Distribution, en verkreeg in internationale rock kringen een legendarische status dankzij bands als Peter Pan SpeedrockEl Guapo StuntteamHermanoAstrosoniqKeith Caputo (Life of Agony), The ViewExile Parade7Zuma7, en recentelijk Scumbag MillionaireBad NervesSloperTusky en The Sore Losers.

ONLINE

Skroetbalg
Website – https://skroetbalg.nl/
Instagram – https://www.instagram.com/skroetbalg/
Facebook – https://www.facebook.com/SKROETBALG
YouTube – https://www.youtube.com/@skroetbalg8383

Suburban Records
Website – https://suburban.nl/
Facebook – https://www.facebook.com/SuburbanRecords/
Instagram – https://www.instagram.com/suburbanrecords/
YouTube – https://www.youtube.com/user/Suburbanrecords
Wikipedia – https://nl.wikipedia.org/wiki/Suburban_Records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *