SLASH DROPT TWEEDE SINGLE ‘OH WELL’

0
slash

‘OH WELL’ (FLEETWOOD MAC-COVER) FT. CHRIS STAPLETON

NIEUW ALBUM ‘ORGY OF THE DAMNED’ UIT OP VRIJDAG 17 MEI VIA GIBSON RECORDS

MET COVERS VAN BLUES CLASSICS – FT. O.A. BRIAN JOHNSON (AC/DC), IGGY POP, BILLY GIBBONS (ZZ TOP), CHRIS ROBINSON (THE BLACK CROWES), PAUL RODGERS (FREEBAD COMPANY), BETH HART E.V.A.

SLASH (SMKC) LIVE: VRIJDAG 26 APRIL ROCKHAL ESCH/ALZETTE LUXEMBURG

De Amerikaanse gitaarlegende Slash (Guns N’ RosesVelvet RevolverSlash Ft. Myles Kennedy & the Conspirators) brengt op vrijdag 17 mei zijn nieuwe album ‘Orgy Of The Damned’ uit bij platenlabel Gibson Records, met daarop covers van blues classics die hij eigenhandig heeft geselecteerd. Vandaag dropt Slash daarvan de tweede single ‘Oh Well‘, een cover van Fleetwood Mac (geschreven door zanger-gitarist Peter Alan Green) uit 1969. Slash’s cover wordt gezongen door singer-songwriter, gitarist en record producer Chris Stapleton. Hieronder staat de video ‘Oh Well’ van Slash en zijn bluesband, bestaande uit Johnny Griparic (bas), Teddy Andreadis (keyboards), Michael Jerome (drums) en Tash Neal (zang/gitaar).

Pre-Save ‘Oh Well’ – https://gibson.lnk.to/SlashOhWell
Pre-order ‘Orgy Of The Damned’ – https://gibsonrecords.lnk.to/ootd

Slash: “Dit is dus de originele Fleetwood Mac, opgericht door Peter Green, een van de grootste singer-songwriter-gitaristen. hij is minder bekend bij het publiek, maar zeer bekend bij ons gitaristen van de Britse blues uit de jaren 60, en hij staat bovenaan met Eric Clapton, Jeff Beck en Nick Taylor. Hij had een tegenslag met drugs en verdween vroeg in zijn carrière, maar hij had een aantal geweldige nummers en ‘Oh Well’ is een van mijn favorieten. Ik herinner me dat ik het nummer op de radio hoorde toen ik waarschijnlijk 13 was. Ze speelden zowel de oudere versie van Fleetwood Mac als de nieuwe versie van de band met Stevie Nicks en Lindsey Buckingham veel.”

Chris Stapleton

“Ik heb altijd van dit nummer gehouden, en het is een geweldige gitaarriff. Ik heb het in de jaren ’90 gejamd met de Blues Ball en ik heb het hier en daar live gespeeld. Ik wist vanaf het begin dat ik het nummer op Het was ook een van de nummers waarvan ik probeerde uit te vinden wie er de juiste zanger voor zou zijn, en een van de ideeën die ik had was Chris Stapleton, een van de meest briljante singer-songwriters van dit moment. Ik heb zo’n rauwe en onderscheidende stem, dus ik belde hem op en hij deed geweldig werk. Ik bedoel, zijn stem is zo cool.’

Als groot bluesliefhebber permitteerde Slash zich bij het maken van dit hoorbaar met veel liefde gemaakte solo-album alle vrijheid (waardoor hij alle ruimte neemt om als gitarist te excelleren met adembenemende soli) en liet hij zich leiden door het grote respect en de bewondering voor zijn blueshelden die hij met dit album wil eren. ‘Orgy Of The Damned’ bevat 12 tracks waarvan de laatste -‘ Metal Chestnut’ – een door Slash speciaal voor dit album geschreven instrumental is. Voor de overige elf songs vroeg hij evenzoveel van zijn favoriete zangers en zangeressen (zie de tracklist + gastzangers (M/V) verder onderaan).

‘Orgy Of The Damned’

‘Orgy Of The Damned’ laat een minder bekende kant van Slash’s muzikale kunnen zien. Hoewel hij altijd al een brede waaier aan stijlen en genres heeft omarmd, biedt het album een inkijkje in zijn vroege inspiratiebronnen en huidige fascinaties. In plaats van op te nemen met zijn kenmerkende muur van versterkers, hield hij het heel basic, met een kleine combo versterker en een paar oude gitaren. Dit gaf hem de kans om een unieke kant van zijn gitaarspel te verkennen.

Slash: “Bij alle hardrock bands waarin ik speel wordt de muziek meestal in een waanzinnig tempo gebracht met een zekere agressie. Dit album is nog steeds in mijn stijl, en het heeft nog steeds een soort eigen agressie omdat dat nu eenmaal mijn manier van spelen is. Maar tegelijkertijd heeft het een basic, uitgeklede sound die transparant en rauw is. Het was een andere benadering. Ik maak niet vaak dit soort platen en je hoort me niet altijd in deze context opnames maken. Maar ik hield van wat we op dat moment hebben vastgelegd.”

Op dinsdag 9 april 2024 komt SLASH ft. Myles Kennedy & The Conspirators naar Amsterdam voor een show in de Amsterdamse Ziggo Dome. Deze show is onderdeel van de ‘The River Is Rising’ wereldtournee 2024 ter promotie van Slash’s meest recente studio-album ‘4’ dat in 2022 via Gibson Records verscheen.

Ruim twee weken later keert de band terug naar de Benelux voor een tweede show, en wel op vrijdag 26 april 2024 in Rockhal te Esch/Alzette in Luxemburg. Voor beide shows is Mammoth WVH (Wolfgang van Halen) de support act. De lopende wereldtournee voert SMKC naar Zuid-Amerikaanse, Japanse en Europese podia, met in totaal 21 landen en 32 steden.

Slash -‘ORGY OF THE DAMNED’

1. The Pusher feat. Chris Robinson (The Black Crowes; vocal and harmonica)
Written by Wayne Hoyt Axton
Steppenwolf (1969) – https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pusher

2. Crossroad Blues feat. Gary Clark Jr (vocal, rhythm guitar, and solo)
Written by Robert Leroy Johnson (1937) – https://en.wikipedia.org/wiki/Cross_Road_Blues

3. Hoochie Coochie Man  feat. Billy F. Gibbons (ZZ Top – vocal, rhythm guitar, and solo)
Willy Dixon, Muddy Waters (1954) – https://en.wikipedia.org/wiki/Hoochie_Coochie_Man

4. Oh Well feat. Chris Stapleton (vocal – https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Stapleton)
Written by Peter Alan Green (Fleetwood Mac 1969) – https://en.wikipedia.org/wiki/Oh_Well_(song)

5. Key to the Highway feat. Dorothy (vocal)
Written by Charles Segar (1940) – https://en.wikipedia.org/wiki/Key_to_the_Highway

6. Awful Dream feat. Iggy Pop (vocal)
Written by Sam (Lightnin’) Hopkins, Clarence Lewis, C Morgan Robinson – https://en.wikipedia.org/wiki/Lightnin%27_Hopkins

7. Born Under a Bad Sign feat. Paul Rodgers (vocal – Free, Bad Company)
Written by William Bell and Booker T. Jones – https://en.wikipedia.org/wiki/Born_Under_a_Bad_Sign

8. Papa Was a Rolling Stone feat. Demi Lovato (vocal)
Written by Barrett Strong, Jesse Norman Whitfield (performed by The Temptations 1972) – https://en.wikipedia.org/wiki/Papa_Was_a_Rollin%27_Stone

9. Killing Floor feat. Brian Johnson (vocal – AC/DC)
Written by Chester Burnett (1964) https://en.wikipedia.org/wiki/Killing_Floor_(Howlin%27_Wolf_song)
*Special guest Steven Tyler (Aerosmith) on harmonica.

10. Living for the City feat. Tash Neal (vocal)
Written by Stevie Wonder (1973) – https://en.wikipedia.org/wiki/Living_for_the_City
*Special guest background vocals: Jenna Bell, Jessie Payo

11. Stormy Monday feat. Beth Hart (vocal)
Written by T-Bone Walker (1947) – https://en.wikipedia.org/wiki/Call_It_Stormy_Monday_(But_Tuesday_Is_Just_as_Bad)

12. Metal Chestnut (Instrumental)
Written by Slash

Slash en blues

Hoewel hij opgroeide in Engeland bracht Slash’s Amerikaanse grootmoeder hem al vroeg in aanraking met de blues; op vroege leeftijd raakte hij in de ban van B.B. King. Tegelijkertijd voedden zijn ouders hem op met een gezond dieet van Britse rock-‘n-roll uit de jaren zestig, van The Who tot The Kinks. Toen hij naar Laurel Canyon in L.A. verhuisde, raakte Slash omringd door rock- en folk zangeres als Joni Mitchell en Crosby, Stills, Nash &  Young, die hem allemaal inspireerden met hun spel en songwriting. Pas toen hij zelf gitaar begon te spelen realiseerde Slash zich dat al zijn favoriete muzikanten beïnvloed waren door dezelfde B.B. King-platen waar hij als kleine jongen naar luisterde.

Midden jaren negentig speelde Slash met zijn bluesrockformatie Slash’s Blues Ball, die wel optrad maar nooit muziek uitbracht. Voor ‘Orgy Of The Damned’  herenigde hij zich vorig jaar met twee van zijn voormalige Blues Ball-bandleden, bassist Johnny Griparic en toetsenist Teddy Andreadis, en rekruteerde drummer Michael Jerome en zanger-gitarist Tash Neal. De groep betrok een repetitieruimte in North Hollywood en begon met het uitwerken van soulvolle, swingende versies van klassieke blues nummers die vervolgens met de legendarische producer Mike Clink(o.a. Whitesnake, Guns N’ Roses, Mötley Crüe, Megadeth, Jefferson Starship, The Babys, Heart, Steve Vai) werden opgenomen.

‘Orgy Of The Damned’ 

‘Orgy Of The Damned’ omarmt een breed scala aan stijlen binnen het blues genre, variërend van een uptempo, rauwe versie van Robert Johnson’s ‘Crossroads’ tot een klaaglijke, twangy uitvoering van T. Bone Walker’s ‘Stormy Monday’. ‘Hoochie Coochie Man’, geschreven door Willie Dixon en beroemd gemaakt door Muddy Waters in 1954, laat de ‘in-the-moment’ aard en ontembare energie van ‘Orgy Of The Damned’ horen met Billy F. Gibbons van ZZ Top op gitaar en vocals.

Slash benaderde ook zijn oude vriend en collega Iggy Pop, die zelf al lang een bluesnummer wilde opnemen. Iggy stelde Lightnin’ Hopkins‘ track ‘Awful Dream’ uit 1962 voor: een kaal, traag nummer dat oorspronkelijk op een akoestische gitaar werd opgenomen. Het duo besloot die stripped back sfeer te hercreëren en nam een eigen en emotioneel geladen versie op, zittend op twee krukken in Slash’s studio. “Iggy’s interpretatie van dat nummer is eigenlijk subliem”, zegt Slash. “En het is iets wat niemand ooit eerder van hem heeft gehoord. Aan het einde van het nummer kun je hem de harmonica-partijen horen zingen.”

Op het album heeft Steven Tyler van Aerosmith een harmonica-cameo op de eerste single van het album: een razende, vrolijk ongebonden versie van Howlin’ Wolf’s klassieker ‘Killing Floor’ uit 1964, met Brian Johnson van AC/DC op vocalen. Demi Lovato leent haar krachtige stem aan ‘Papa Was a Rollin’ Stone’, een vurige, soulvolle versie van de single uit 1972 van The Temptations die Slash als kind bewonderde. Hoewel het nummer meer neigt naar R&B, wilde de gitarist er zijn eigen gepassioneerde draai aan geven. Het album sluit af met een opzwepend instrumentaal nummer, ‘Metal Chestnut’, speciaal geschreven voor ‘Orgy of the Damned’.

SLASH

Slash heeft in totaal vijf soloalbums uitgebracht (‘Orgy Of The Damned’ is numero zes). Na bovenaan de hitlijsten te zijn beland met zijn eerste soloalbum ‘Slash’ uit 2010 – met onder anderen Ozzy Osbourne, Chris Cornell, Fergie, Myles Kennedy, Iggy Pop en Beth Hart op vocalen – richtte hij de soloband Slash Ft. Myles Kennedy & the Conspirators (SMKC) op die inmiddels al meer dan tien jaar non-stop toert en muziek maakt. SMKC heeft vier albums uitgebracht waarvan het meest recente ‘4’ uit 2022 via Gibson Records werd uitgebracht en debuteerde als het #1 best verkopende hardrockalbum in de week van release.

In totaal heeft Slash meer dan 100 miljoen albums verkocht; won hij diverse Grammy’s; werd hij in 2012 vereeuwigd in de Rock and Roll Hall of Fame met Guns N’ Roses; en werd door Time Magazine uitgeroepen tot de op één na beste elektrische gitarist ter wereld (na Jimi Hendrix). Slash herenigde zich in 2016 met Guns N’ Roses voor een historische en voortdurende wereldtournee en zit momenteel midden in een wereldtournee met Slash Ft. Myles Kennedy & The Conspirators.

SLASH DISCOGRAFIE

Guns N’ Roses
Appetite for Destruction (1987)
G N’ R Lies (1988)
Use Your Illusion I (1991)
Use Your Illusion II (1991)
“The Spaghetti Incident?” (1993)

Slash’s Snakepit
It’s Five O’Clock Somewhere (1995)
Ain’t Life Grand (2000)

Velvet Revolver
Contraband (2004)
Libertad (2007)

Solo
Slash (2010)
Orgy Of The Damned (2024)

Slash featuring Myles Kennedy & the Conspirators
Apocalyptic Love (2012)
World on Fire (2014)
Living the Dream (2018)
4 (2022)

ONLINE
http://www.slashonline.com/
https://www.slashonline.com/bio/
https://www.slashonline.com/tour/
https://www.facebook.com/Slash
https://twitter.com/Slash
https://www.instagram.com/slash/
https://www.youtube.com/user/slash
https://en.wikipedia.org/wiki/Slash_(musician)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *