Almaniax

TITEL: OUT OF TIME

BAND: ALMANIAX

LABEL: EIGEN BEHEER

JAAR: 2024

WAARDERING: 7

Almaniax’s “Out of Time” is een inzending in het apocalyptische rockgenre, waarin op behendige wijze de diepgewortelde intensiteit van Muse, het rauwe randje van Papa Roach en de hybride kracht van Linkin Park worden gecombineerd , samen met de donkere elektronische ondertoon van Depeche Mode.

Deze Belgische band weet een onderscheidende niche te veroveren, met een even complex als boeiend geluid.

Het album

Vanaf het openingsnummer, “802,701 AD”, dompelt het album luisteraars onder in een sombere sfeer vol zware gitaarriffs, pulserende beats en beklijvende zang. De invloed van Muse is duidelijk zichtbaar in de zwevende refreinen en ingewikkelde arrangementen, terwijl de agressieve energie die doet denken aan Papa Roach het nummer vooruit stuwt.

Hopes and Dreams

“Hopes and Dreams” is de eerste single van het album. Het lied gaat over een man die hoort dat hij binnenkort zal sterven. Via vragen over de zin van het leven en het onvermogen om alle geopende deuren te sluiten, is het lied ook een uitnodiging om niet uit te stellen en het leven ten volle te leven.

Apocalypse

“Apocalypse” Dit conceptuele spoor herinnert aan de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986.

Time en World Collapsing

Nummers als “Time” en “World Collapsing” demonstreren het vermogen van Almaniax om genres naadloos te laten samensmelten. De eerste leunt aan bij Linkin Park’s kenmerkende samensmelting van rap en rock, met verzen die bruisen van urgentie en een refrein dat explodeert met louterende kracht. De laatste, een knipoog naar de invloed van Depeche Mode, omhult de luisteraar in een donkere, synth-gedreven soundscape, waarin we getuige zijn van de transformatie van de wereld tijdens het industriële tijdperk.

A Man’s Legacy

 “A Man’s Legacy”, is een voorbeeld van de literaire inspiratiebronnen van de band. De teksten van het lied zijn ontleend het laatste citaat van George Orwell (auteur van “1984”) waarmee hij een pessimistische kijk op de wereld presenteert en een waarschuwing geeft voor toekomstige generaties. De delicate pianomelodie is een krachtig bewijs van het vermogen van de band om tegelijkertijd kwetsbaarheid en kracht over te brengen.

Misfits’ Anthem

“Misfits’ Anthem” Dit lied gaat over hoe de wereld door de tijd heen verandert en niet langer herkend kan worden. Het ontwikkelt het gevoel een buitenstaander te zijn in een samenleving waar je thuis hoort te zijn. Ook deze heeft wat weg van Linkin Park. De rustige coupletten die langzaam opbouwen naar de stevige refreinen. Zang blijft rustig.

Le vieil arbre, la mort et le temps

“Le vieil arbre, la mort et le temps” is het enige Franstalige nummer. Het gaat over zelfmoord, ervaren door de ogen van een boom waarop iemand zelfmoord pleegt. Voor mij persoonlijk had dit franstalige nummer niet gehoeven, het is een beetje een buitenbeentje tussen de overige engelstalige teksten.

Lost Ones

Het album wordt afgesloten met “Lost Ones”. Dit laatste nummer gaat over het verlies van dierbaren en het gevoel van hulpeloosheid tegenover het lot. Zang wordt gecombineerd met zang van een zangeres.

Conclusie

Over het geheel genomen is ‘Out of Time’ een bewijs van de bekwaamheid van Almaniax als muzikanten en verhalenvertellers. Hun vermogen om diverse invloeden samen te voegen tot een uniek en meeslepend geluid, gecombineerd met hun tot nadenken stemmende teksten, maakt dit album tot een hoogtepunt in het apocalyptische rockgenre. Voor fans van een van de bands die Almaniax inspireerden, is “Out of Time” een essentiële luisterervaring, die een frisse maar toch vertrouwde ervaring biedt die nog lang naklinkt nadat de laatste noot is verdwenen.

Persoonlijk vind ik het een goed album, ondanks dat Almaniax, naar mijn idee toch nog wel zoekende is naar wat ze precies voor muziek willen maken. Ik ben wel erg benieuwd naar hoe de band in de toekomst verder zal gaan.

Potentie heeft het in ieder geval zeker.

Geschreven: door Martijn Lieffers

Online:

ALMANIAX – The Apocalyptic rock band

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *